deja-vu

Üstte duran resmin altında böyle bir yazı nasıl yazılır bilemiyorum ama görüpde okursa benimle aynı fikirde olacağına şüphem yok :)
Xavi Hernandez;
Üzerine cümleler kurmayı hak eden ender futbolcuların başında geliyor.Bir annenin evladına yada bir çocuğun annesine bağlılığı ne ise,Xavi ile Barcelona'nın birbirlerine bakan yönleride aynen bunda farklı olmasa gerek.
Bu yüzden Xavi değerlendirirken iki yönlü bakmak gerek.
İlki Barcelona için anlamı diğeri ise dünya futbolu için anlamı.İlki için fazla yazılar yazmanın anlamı yok yazacağım tek cümle bunu en iyi şekilde anlatacaktır.
Eğer ki Barcelona'yı canlı bir organizmaya yani bir bireye benzetmiş olursak. Xavi bu bedenin kalbi ve beyninin kesiştiği noktada tam tamına oradadır diye düşünüyorum.İkisinden biri değil kesinlikle değil,öyle olursa haksızlık etmiş olur ve birinden mahrum ederek eksik bir tanımlama yapmış oluruz.Tam kesiştikleri yerde Xavi vardır.
Dünya futbolu için anlamı ise; bu değerlendirmeyi tabiki zaman gösterecek.Her jenerasyonun aklında bazı futbolcular vardır.Mesela R.Baggio,Zidane Maradona,Pele,Van Basten, vs.vs
Saydığım futbolcuların hepsi futbolu bıraktıktan sonra asıl değerlerini aldılar.Maddi ödülden ziyade onlara verilen en özel hediye yıllar boyunca hatırlanmak hemde harukulade şekilde hatırlanmak onlara verilen en güzel hediye olmuştur.
Xavi'de tıpkı onlar gibi hakettiği değeri, onu seyretme şansına sahip olanların aklında kalarak hatırlanma ödülüne futbolu bıraktıktan sonra sahip olacak diye düşünüyorum.


İyi güzel de başlık ne alaka diyecek olursanız herkezin bildiği teknik bilgilere yer vericem.
TV ekranlarında şu cümleyi çok sık duymuşsunuzdur,"Oyunu çift taraflı oynayan futbolcu"
bu cümle genelde orta saha futbolcuları için kullanılır ki son derece yanlıştır.
Her mevkideki futbolcu oyunu çift taraflı oynamak zorundadır artık.Bu mantığın olmadığı bir takımdan başarı beklemek kendini kandırmaktan başka birşey değildir.
Xavi ise bu konuda örneklerinden ayrılıyor hemde keskin bir şekilde.
 deja-vu diye bir durum vardır bilirsiniz,yaşadığınız bir anın sanki daha önce yaşandığını hatırlanması gibi bir durum tam da ifade edememiş olabilirim,ama bilimsel olarak açıklaması "Beynin sağ lobu ile sol lobunun milisaniyeden daha küçük bir zaman farkı ile çalışmasından da kaynaklanabilir. Bir taraf diğer taraftan önce algıladığı için, geç algılayan taraf bu olayın daha önce yaşanmış olduğu yanılsamasına kapılır. Bu durum sinir aksonlarındaki küçük bir sapmadan kaynaklanır.

Xavi nin futboludabuna benzer bir durum sözkonusu her yere şuursuz bir halde koşmaz pres denen baskıyı anladığımız şekilde yapmaz yani ifade edilmeye çalışılan oyunu çift taraflı oynayan futbolcu kavramının dışında,futbolun dejavusunu yapar.
 Beyni'nin ilgili kısmı futbolu sahadaki futbolcuların hepsinden bir adım bir an önünde oynayarak farklılığını öne koyar.
Top rakipte iken aldığı pozisyon topu ayağına almadan önceki düşünce helezonu topu göndereceği yer bunun ötesinde pozisyonların film karesi gibi beyninde canlandırması hep bu özelliğinden geliyor diye düşünüyorum.
Xavi'ye dair söylenilecek çok söz var muhakkak ama on en güzel cümleleri söyleyen yada en güzel anlamı veren Alleke olsa gerek :)
İyi seyirler...


0 Response to "deja-vu"

Powered by Blogger