Hadi Bismillah !



Blogger maceramıza malum şahsiyet Jose Mourinho ile başlamak istedim.Onun hakkında kitap yazan mı dersiniz, küfür eden mi dersiniz, analiz üstüne analiz çıkartan mı dersiniz ,ondan nefret eden fakat onun hakkında yazı yazmadan da duramayan mı dersiniz onu sevmekten bir an bile vazgeçmeyen mi dersiniz ne arasanız vardır bu futbol camiasında.
Ben de onunla ilgili birkaç söz söylemek istiyorum,fakat sizi sıkan uzun uzadıya geçmişi ile ilgi yazılardan ziyade bazı tespitlerde bulunarak onunla ilgili fikirlerimi beyaz edeceğim.

İnsanları; bu adamı sevenler ve nefret edenler (sevmeyenler değil) diye ikiye ayırabiliriz, yani canlılar alemine yeni bir tür olabilir bu ayrım.
Neden nefret ediliyor bu adamdan ? Kimler nefret ediyor ? Bu kadar kısa süre içinde Nasıl oldu da bu kadar başarıyı elde etti ve Kim bu adam ?
Kim olduğu malum biz diğer sorulara bakalım.
Neden nefret ediliyor ?  Kibirli olduğu için cevabı bana çok basit geliyor işin içinde başka bir algı var,o da şudur,bu adamdan nefret edenler yada başarısız olacağı günü bekleyenler onun dışa vurduğu yüksek egodan rahatsız olup kurduğu cümleleri çürütememenin verdiği acizlik, kişilerde bir nefret duygusu uyandırıyor.
"Barcelona’yı kıskanmamı gerektiren bir durum yok. 100 yıllık bir geçmişleri var ve Şampiyonlar Ligi’ni bir kere kazandılar. Benim ise 5 yıllık bir geçmişim var ve ben de bu başarıya bir kez ulaştım"
" Arsene Wenger ile ilgili: "Başka insanları izlemeyi seviyor. Bazı insanlar evde oldukları zaman büyük bir teleskoptan başka ailelerin yaptıklarını izlerler. Chelsea hakkında konuşuyor konuşuyor konuşuyor..."
"Ligde bizi yendikleri gün resmi tatil ilan edilecek"

Bu cümleleri söylediği zamanlarda verdiği bu bilgilerin hepsi doğruydu.Meslek hayatına 2001 yılında başlamıştı ve çok kısa sürede çok büyük başarılara imza atması futbol camiasındaki dengeleri altüst etmesi ondan nefret etmek için sebeplerin en başında geliyordu.

2002 de Porto ile başladığı serüvene 2004 de Chelsea  2008 de İnter  ve son olarak 2010 Real Madrid.Bu kadar süre ve bu kadar farklı ülkeler, farklı takımlar,farklı rakipler ve hala ligdeki kendi sahasında ki maçlarda NAĞMALUP BİR MOURİNHO.

Alın size nefret etmek için mükemmel bir malzeme.



İşin ilginç tarafı ise şu; onu eleştirenler,nefret edenler şunu ıska geçiyorlar.Hiç bakmıyorlar bu adamın futbolcuları onun hakkında ne düşünüyor diye, onunla en çok  muhatap olanlar onlar.Bakmazlar tabi çünkü biliyorlar ki kibirli dedikleri bu adamın çalıştığı bütün futbolcular onu deli gibi seviyor. Queresma hariç onun hakkında negatif bir söz söyleyen başka hiçbir futbolcu görmedim,hatta yazılanların tam aksi yönde değerlendirmelerde bulundular.

“Serie A takımlarından Inter'in Hollandalı yıldızı Wesley Sneijder, eski teknik direktörü Jose Mourinho için "ölebileceğini" söyledi.”

Benfica taraftarını anlarım, liver-manu-arsenal taraftarlarınıda anlarım milan ve barça taraftarlarını da  anlayabilirim bu nefret konusunda fakat YURDUM İNSANINA VE YURDUM BASININA NE OLUYOR,bizimkiler neden nefret ediyo onu hiç anlamam.
Sorduğum zaman klasik cevaba sarılıyorlar.“Kibirli”

Acaba; Bizim spor medyası Avrupa'daki meslekdaşları gibi, Mourinho'nun "Entellektüel Fahişeler" lafına mı takıldı merak ediyorum.Fazıl Say'ın malum tanımını bizdeki spor kamuoyuna da kullanmasını çok isterdim.Hakediyorlar çünkü.


Bakmayın siz televizyonda onu öven haberlere, mecbur oldukları için yapıyorlar.Futbolun içinden gelen yorumcuların hepsi onun başarısız olacağı günü dört gözle bekliyor. Birde şu mevzu var tabi burası çok önemli,aslına bakarsanız bizimde bir dönem Mourinho tarzı bir hocamız vardı adı Fatih Terim.(terim hayranı değilim onuda belirteyim)
Hatırlayın onun dönemini basınla geçen diyaloglarını kavgalarını,oda tıpkı Mourinho gibi medya ile arasında sürekli bir tartışma halindeydi.Ona da; kibirli kendini beğenmiş sıfatları takıldı.Kendi insanımız ve içimizden biri olduğu için yinede fazla üzerine gidilemiyordu ama pek sevilmezdi bu halleri,ta ki önlerine uefa kupasını koyana kadar.Sonra onunda başarısız olacağı gün beklenip duruldu ve başarısız da oldu.
“Fatih Terim’in profiline söylenilemeyen cümleler şimdi Mourinho profili üzerinden söyleniliyor bizdeki nefretin kaynaklarından biride bu.”


Son olarak Mourinho’dan nefret edenlere şu öneriyi yapıyorum.

Aynaya iyi bakın, ondaki nefret ettiğiniz her şey mutlak surette sizin profilinizde vardır. Tek fark ondakiler sizinkinden fazla ve ondakiler başarılı.



1 Response to "Hadi Bismillah !"

  1. Adsız says:

    Öncelikle saygılarımı sunuyorum.
    Jose Mourinho futbol dünyasına bahşedilmiş önemli yeteneklerden biridir. İyi bir teknik direktördür. Bugüne kadar çalıştığı/çalıştırdığı takımlarda çok büyük başarılar kazanmıştır.
    Büyük bir kitleyi de arkasına toplamıştır. Yine dediğiniz gibi büyük bir kitleyi de karşısına almıştır.
    Ben de sizin düşüncelerinize karşı düşüncelerimi belirtmek isterim. ( İzniniz ile.)
    Bazı insanlar kaba tabir ile bu adama taparlar. Ona hayran olan oyuncular da vardır dediğiniz ve kanıt gösterdiğiniz gibi. Bir taraftar ve ya futbol izleyicisi olarak bir teknik direktöre bu kadar hayran kalmak ya da kalabilmek güzel bir şey olabilir gerçekten de. Bunu yapan bir çok insan var. Onu seven bir çok insan. Fakat Mourinho ile ilgili kısım şu noktada değişiyor bence ; Bazıları ona hayran, tekniklerine ve insanlığına, ama o aynı şeyleri kendisinden başkasına yapamıyor.
    Herkesten aynı cevap alındığını, herkesin onun kibirinden bahsettiğini vurgulamışsınız. Diğer konuda da haklısınız aynaya baktığımızda kendimizde de kibir görürüz. Kötü şeyler görürüz. Neyi görmek istiyorsak onu da görürüz. Fakat insan yaptıklarından sorumludur. Konuştuğu her şeyden sorumludur. Başkalarının onun hakkında ne söylediğinin en ufak bir önemi bile yoktur aslında, o nasıl görünmek istiyorsa öyle görünür. Demek ki kibirli görünmek istiyor. Nefret edenlerin neden ettiğinden yakınmışsınız. Özellikle ‘yurdum insanından, yurdum basınından’.
    Futbolu sevmek, dil din ülke ayrımları taşımaz. Herkes düşüncesini söylemekte özgürdür. Hatta Çok yakın bir örnek verebilirim. Tıpkı sizin şu an onun hakkında düşüncelerinizi sunarak bir şekilde övdüğünüz, övebildiğiniz gibi. Övebiliyorsanız, sövebilirler de…Aynı zamanda övmek-sövmek kavramları ve olgular farklıdır. Yazdığınız oyuncuların Mourinho için ölmek gibi yorumları onun hakkında kanıt göstermez, öznel bir yargıdır çünkü. Övgüdür.
    İnsanlık çok değişik ve göreceli bir kavramdır azizim. Aynaya baktığımzda insan görürüz. Aynı zamanda kimse aynaya baktığında kendini kötü görmek istemez. Mourinho’yu anlamak böyle kötü bir yolla gerçekleşiyorsa, anlamamayı tercih ederdim. Üstelik Mourinho’yu anlamak için Başarılı Teknik Direktörümüz Fatih Terimle kıyaslamak gerekiyorsa gerçekten anlamak istemezdim.İnsanlık bizim elimizdedir. Belki de farkında olmadan farklı bir konuyu ezip geçmişsiniz.
    İnsan nasıl görünmek istiyorsa öyle görünür. Kibirli görünmek istiyor ise öyle görünür. Bu onun elindedir. Başkasının söyledikleri ile bir yerlere geliyorsa binanın temelleri sağlam değil demektir. Tekrar söylediklerimin arkasında olduğumu belirtiyorum. Aynı zamanda da bir yurdum insanıyım. Amaç onu yermek, ona sövmek değil. Düşüncelerimi belirttim. Umarım futbola ve futbol hayatına zarar vermeden başarılı hayatına devam eder. Saygılar. Yazınız için teşekkürler.

    Merve.

Powered by Blogger